94. Mirisi Božića u Konavlima 18.12.2010.
18. 12. 2010.
Na putu za Konavle “zastoj” u kafiću NK Župa Dubrovačka. Čekali su nas ljubazni domaćini sa ćevapima, pomfritom, ajvarom i lukom. Pive i vina, ‘ko voli. Naranče iz vrta gospara Sima na svakom stolu, a bilo je i za ponijeti doma za arancine. Neko je spomenuo utakmicu “Mi i Oni”, ali eto, bio je mokar teren. Srećom.
Put pod noge – volan u ruke. Sa Zvekovice, preko Mihanića u Pridvorje. Valja stić’. Natjecanje u spravljanju zelene menestre počinje u pet.
Ulazimo u klaustar samostana Sv. Vlaha, kad tamo uokolo postavljeni stolovi u razmaku, na njima brojevi i nazivi ekipa od Primorje, preko Župe, Pridvorja i Dunava, do Vitaljine. Ukupno 13. Nudi se kuhano suho meso od glave, noga i pancete, kobasica i kaštradine. Sve se to kuhalo u velikim loncima u kojima upravo krčkaju tri vrste kupusa: raštan, verza i glavati. Koliko mesa, toliko kupusa. Kažu ne smije biti krtole u menestri, jer se menestra kuhala u ovim krajevima prije otkrića Amerike, odakle je ta plemenita biljka stigla u Europu.
Recept za zelenu menestru su nam predočili domišljati Župljani, ni manje, ni više, nego na glagoljici, pa ‘ko zna nek’ pročita. Bio je tu i konavoski isti takav recept, ali Župljani kažu da je njihov iz 11. st., a konavoski iz 14. st. Na pitanje voditelja zašto je konavoska zelena menestra nadaleko poznata – to je zato jer je meso domaće, kupus iz crnice zemlje i sve kuhano u zdravoj konavoskoj vodi.
Program je bio vrlo zanimljiv, a klaustar mali za toliku posjećenost. Na nekoliko mjesta se pjevalo, negdje tamburice, negdje harmonika, a bogme i mješoviti zbor iz sjeverne Austrije, koji su ujedno i prijatelji s udrugom Agroturizam Konavle. Sve što se događalo u velikoj dvorani i prostoru žirija moglo se pratiti na video zidu. Kad je voditelj programa pozvao članove žirija da se okupe, a ekipe da se pripreme za prezentaciju, postalo je živo. Objasnio je način glasovanja i predstavio žiri: lovci, novinari, vatrogasci, Klub stranaca i Društvo hrvatsko-austrijskog prijateljstva.
Natjecanje je, kao na olimpijskim igrama, proglasio otvorenim fra Franjo Zelenika, a dalje je sve bilo kao na eurovizijskom natjecanju: bodovi od 1-8, pa 10, pa 12 bodova. Čulo se izgovaranje bodova i na engleskom i na francuskom. Uglavnom, pobijedili su ŽUPAHO-si iz Župe i odnijeli glavnu nagradu od 500 kila žive vage.
I što reći, kakva bi to festa bila bez dobroga vina. Pogotovo na taku dobru podlogu, a vinari sa područja Konavala su se dostojno i nesebično predstavili – širokog srca i ruke.
Svaka čast dragi Konavljani, imate se čime ponositi. Posebne čestitke udruzi Agroturizam Konavle na ovako stručnoj i maštovitoj organizaciji.
DAVORKA
P.S.
Sretan Božić i uspješnu novu godinu želim svim članovima udruge i svima koji su nas u protekloj godini ugostili.