Mirisi Božića u Konavlima

Jutro je osvanulo oblačno, kišovito, ali do našeg polaska  izmijenili su se  i sunce i kiša i grd.

Kao i uvijek okupljanje na Pilama.  Svi su bili na  broju i točno u 11,00 krećemo  prema Konavlima,

U Kuparima nam se pridružuju župljani, autobus je pun (vladao je veliki interes za ovaj izlet). Atmosfera je dobra. Vozi nas Danijel, kao i obično,  iz „Platanusa“. Zaustavljamo se u Čilipima , gdje nas je čekao naš član Niko Baćan , koji će nas  provesti kroz dio svojih Konavala. U Crkvi Sv. Nikole ,  razgledamo jaslice  , kratko  nas Niko upoznaje  sa poviješću   nastanka i izgradnje crkve , nakon čega neki  posjećuju Zavičajni muzej Konavala , a neki  u obližnjem kafiću piju svoju prvu kavu. Kiša je prestala padati i nad Konavoskim poljem  zasijala je velika prekrasna duga . Vozimo se donjom bandom od Čilipa , preko Komaja , Popovića prema Mikulićima  gdje  smo se popeli na Ilirsku gomilu od kuda  puca divan pogled prema Moluntu i Prevlaci i Gornjoj bandi , a Niko nam priča  o običajima  i povijesti Konavala. Krećemo preko Pločica na Debeli Brijeg , pa prema Vodovađi i Gornjoj bandi. Nevenka Grošeta  nam je  kratko  objasnila  sve o katastru ,o vremenu njegovog nastanka u doba Austro - Ugarske , početkom  i sredinom 19. stoljeća, kada su i Konavle katastarski podijeljene  i uređene . Vozimo se kroz divan drvored čempresa , pod nama  Konavosko polje  .Ubrzo  smo stigli  pred kuću obitelji Mujo u „ Kamene dvore“. Doček je bio srdačan, nasmijana lica domaćina ,čašica lozovače ili likera od mrkatunje, miris  hrasta koji gori u kaminu. Topao ugođaj konobe , sa suhim mesom  koje visi sa stropa  i bačvama vina  uza zid. Raspoloženje je bilo  dobro, Tešo se  prihvatio gitare i pjevao božićne pjesme , a mi smo mu zdušno pomagali. Puna trpeza , domaća kobasica , čvarci, pašteta od maslina , a kada je stigla zelena menestra  zamirisala je  cijela konoba , a  naša  osjetila su bila počašćena svom ljepotom  okusa i mirisa .Bilo je izobilje i menestre , prave konavoske , sa 3 vrste kupusa  i suhog mesa , uz  domaće vino ( crno i bijelo ) koga, također , nije  nedostajalo. Uz dobro jelo, ugodan razgovor , posebno odličnog  Teša i pjesmu ,vrijeme je brzo proteklo. Trebalo je krenuti put doma . Niko nam za kraj recitira Jesenjina

Na zapadu, kroz crne oblake,  probijalo se crvenilo neba ,što je nagovještavalo sutrašnji , vedar i sunčan dan .

Ranka