Daruvarske toplice (26.11. - 7.12.2017)

Puni iščekivanja krenuli smo autobusom sa Pila,put Daruvara. Putem smo doži-vjeli i snijeg i buru zbog kojih smo skrenuli sa Maslenice na sporedni put, ali  ništa nije moglo pokvariti dobro raspoloženje u autobusu,koje  je vladao svih 11 dana putovanja i boravka u Daruvaru.

Provjereno dobra organizacija naše Nade učinila je da svaki dan nakon terapija u hotelu Termal idemo na duže i kraće izlete, da upoznamo grad i okolicu.

 

 

Prvi dan smo se upoznali sa dugom povijesti koja seže čak u starije kameno doba, a također i sa očuvanim ostatcima terma iz rimskog doba i doba Turaka. Procvat Daruvar  doživljava nakon izgona Turaka 1699.g. kada ga kupuju grofovi Janković iz Mađarske. Oni su ostavili vidljiv pečat,  sve do današnjeg dana. Prekrasan dvorac  grofova Janković (ispred kojeg je najstarije muško i žensko stablo GINKOu Hrvatskoj) poslužio nam je kao  kušaona poznatih vina i sireva iz ovog kraja. Obišli smo i Savez Čeha Hrvatske koji su se na ovo  područje doseljavali sredinom 18.st. pod pokroviteljstvom grofova Janković. To su bili za ono vrijeme napredni obrtnici i graditelji koji su svojim znanjem unaprijedili ovaj  kraj. Posebno nas je oduševio barjak izrađen zlatovezom kojim je Češka beseda 1900.g.  sudjelovala na Festi sv.Vlaha . Sutradan smo obišli daruvarsku pivovaru,najstariju u hrvatskoj, koju su također osnovali Česi  50.g. prije zagrebačke pivovare. Tu smo degustirali 4 vrste piva I uvjerili se zašto je češko pivo na dobrom glasu. Razveselili su  nas pivskim paket poklonom. Posjetili smo Gradsku knjižnicu i razgledali zlatnu Bibliju. Toplo  smo dočekani i u prostorijama umirovljenika Daruvara koji su nas upoznali sa svojim  aktivnostima.  Za vikend smo krenuli razgledati Požegu , mali gradić sa dušom. Obišli smo Gradski muzej, Katedralu sv.Terezije i njenu bogatu riznicu. Posebno su dojmljive freske O.Ivekovića i  C. Medovića. U kripti Katedrale dočekao nas je kip Ivana Pavla II, rad kiparice Marije Ujević-Galetović. Isti takav kip nalazi se ispred crkve Sv.Križa u Gružu. Slušali smo o povijesti grada, posebno o junaštvu fra Luke Ibrišimovića koji je predvodio narod i pobijedio tursku vojsku.  Oslobodio je taj dio Slavonije, započeo obnovu i gradnju crkava. Dan smo začinili u Kutijevačkim podrumima uz degustaciju dobrih vina i platom „Čiča Mata“. Raspoloženje se podiglo uz puno smijeha i pjesme.

Sutra dan smo bili na izletu u Bjelovaru, obišli smo Etnografski muzej Bilogore te adventski sajam. Zatim smo posjetili Romsku kuću u Maglenči. Kada najmanje očekuješ dobješ najviše. Dočekala nas je domaćica u nošnji „Bijela Ciganka“. Vrlo duhovito približila nam je običaje i način života Cigana Lovara. Počastila nas je pogačom dobrodošlice i čajem lavande što nam je svima prijalo. Posjetili smo i imanje obitelji Salaj u Čazmi, osvijetljeno sa 2,5 miliona  šarenih lampica što nas je uvelo u raspoloženje adventa.

Posebno je bio lijep izlet u Lipik. Gdje smo posjetili ergelu Lipicanaca. Sretni što je spašena ta plemenita vrsta konja ali tužni jer su još jako vidljive poslijedice rata. Još dugo će trebati da ergela dostigne predratni broj grla i obnovu staja. Provozali smo se kočijom po Lipiku, koji također ima dugu tradiciju liječilišnog turizma.

Zadnje veće boravka u Daruvaru imali smo večeru na obiteljskom imanju „Lotoda“. Bio je sv.Nikola a među nama je bila gospođa Nikoleta pa smo joj priredili iznenađenje s tortom.

Malo je reči da je bilo veselo i raspijevano. Tako je na najlijepši mogući način završio naš boravak u Daruvaru.

 

 

- Irena Perić