Rama, Samostan Šćit (7.10.2017.)

Usprkos vjetru i tmurnim oblacima koji su se nadvili nad nama to jutro,37 entuzijasticnih članova Udruge krenulo je put svog odredišta-samostana Šćit na Ramskom jezeru.  Što smo dalje odmicali,vrijeme se popravljalo, a s vremenom i nase raspoloženje koje je u povratku natrag eskaliralo u sveopće veselje, pjesmu i smijeh.

 

 

Uz pripovjetke naše članice Nevenke, došli smo do hotela „Stanica Ravno“ gdje je naša Nada organizirala kratku okrjepu nakon koje smo krenuli dalje. Oko 12,30 stigli smo ispred samostana gdje nas je dočekao naš ljubazni domacin, fra. Mijo Džolan koji nas je prvo uputio u povijesne činjenice o Rami, među kojima je dosta tužnih i tragičnih priča koje je taj predivni kraj sa svojim ljudima proživio tijekom svoje povijesti. Inače, naselje Šćit je zajedno sa franjevačkim samostanom i crkvom 1968. godine, nakon potapanja velikih područja Ramske doline zbog izgradnje akumulacijskog jezera ostalo na malom poluotoku. Nakon kratkog i zanimljivog predavanja, obišli smo spomenik Ramski križ  i sklupturu Ramska majka akademskog kipara Mile Blaževića, sklupture Posljednja večera i Diva Grabovčeva kipara Kuzme Kovačića, te prelijepu crkvu Uznesenja blažene Djevice Marije koja krije umjetničke sadržaje zbog kojih je uvrštena među najbolje umjetnički uređene sakralne prostore Bosne Srebrne,

Nakon Crkve, obišli smo Umjetničku galeriju fra Ljubo Lucić koja krije iznimna umjetnička djela, te veličanstveni Etnografski muzej franjevačkog samostana koji je pravi primjer očuvanja kulturne baštine. Muzej na prve dvije etaže krije izložbu starih zanata, gospodarstva, stambene kulture, treća etaža predstavlja tekstilnu radinost s predivnim uzorcima narodne nošnje i odjevnih predmeta tog kraja, dok je četvrta etaža rezervirana za floru i faunu.

Oprostivši se s našim domaćinom fra Mijom, krenuli smo na ručak u restoran Gaj u kojemu smo dobrom hranom povratili snagu za povratak doma gdje smo sabrali dojmove od predivnog izleta radujući se vec sljedećem.