Vinkovačke jeseni (15. - 18.9.2017.)

15/09/2017 Petak

Petak,sunčan i odmah veseo. Dug put pred Udrugom počinje točno na vrijeme. Nas 35-oro u autobusu Platanus agencije ide na "Vinkovačke jeseni" Veseli u novo otkrivanje naših hrvatskih običaja u srcu Slavonije! Vozimo se prema granićnom prijelazu Čepikuće i usput kupimo naše nove udrugare, Katu i Vlada. Kati je rođendan pa stižu smokve, Maksuzija (rakija koja je tako i nazvana) piće za svih u kafiću nakon granice sa BiH. Veselje se nastavlja dok nas vozać Andrija sigurno vozi do Tuzle. Čeka nas buket prigodnog cvijeća u rukama Amire i s njom polažemo buket na tužno mjesto sječanja na Kapiji gdje je 1995god. od srpskih snaga ispaljena granata, ubila 71 mladi život, a ranila još 150 ljudi.Zivotna tragedija tih pobijenih duša dira srce svakog čovjeka, a zvijeri koje su to učinile šetaju slobodno i nekažnjeno.Možemo samo duboko osječati bol i pitati ono vječno ZAŠTO? Ostavili smo naše cvijeće s ljubavlju za njih i njihove nikad ispunjene radosti, grubo prekinute hicom granate iz ruku dojučerašnjih susjeda i prijatelja! Zdravom razumu nikad razumljivo-ubijanje čovjeka kao svoje slike, osobe nalik sebi samom? Sjetno vraćanje u autobus, još je dalek put pred nama. Duže čekanje na granici omelo je naš dolazak na samo otvaranje feste Vinkovačkih jeseni. Nas to nije omelo u pračenju nastavka događanja. Pri samom dolasku u hotel Nadina opaska; Prije preuzimanja ključeva sobe okupimo se u restoranu hotela! krila je iznenađenje u obliku torte za čestitku čak dvijema članicama udruge.SRETAN ROĐENDAN KATI I TANJI. Još jedna potvrda da se u udruzi vodi računa o malim, a tako važnim stvarima kao što je rođendan, godišnjica ili nekakv drugi dragi događaj za osobu kojoj se to događa baš sad, kad smo svi skupa. Otkrijemo da je malo slavlje lijepo pa i osobi koja i sama ne drži do svojih obljetnica. Noč smo nastavili gledanjem revije Eko mode i frizura. Lijepe haljine i frizure na lijepim djevojkama. Šetamo kroz mnogobrojne šatore i štandove s ponudom jela i pića. Ljuta i dobra kobasica u kruhu nam govori da smo u Vinkovcima , srcu Slavonije, domovini Kulena i njegovih Seka. Glas tambura na svakom kantunu drmežom tjeraju noge da pocupkuju sve do hotela.

 

 

16/09/2017 Subota

Jutro, ponovo sunčano, hotelski doručak i laganim koracima u razgledavanje Vinkovaca i njegovih znamenitosti. Samo gradsko područje Vinkovaca i uže gradsko područje pokazuje kontinuitet stanovanja od ranog neolita pa do današnjih dana.Takavim kontinuitetom stanovanja može se pohvaliti vrlo malo gradova ne samo kod nas nego i na čitavom evropskom prostoru. Na srednjovjekovnom naselju Sv. Ilija su naseljeni sadašnji Vinkovci, kojemu je Austrougarski period ostavio vrlo lijepu baroknu jezgru. Zbog vrlo dobrog geografskog položaja Vinkovci imaju dobro razvijeno gospodarstvo. Na raskrižju putova i mješanja stanovništva imaju i razna poljoprivredna i obrtnička iskustva uz bogata nalazišta kvalitetne gline,šljunka i pijeska i drugih prirodnih resursa omogućila su razvitak opekarske i graditeljske industrije. Grad je poznat i po državnim manifestacijama kao što su "Vinkovačke jeseni", Festival glumca, raznim turnirima, brojnim športskim društvima, po kalendaru ORION, Sajmu Zdravlja....Muzej grada otvara stalni postav 1952. god. kojem je koncepcija Čovjek lovac i ribolovac sa izloženim predmetima od prapovjesti do 1945. god. U sastavu kompleksnog muzeja danas djeluju; Arheološki, Etnološki (kojeg smo posjetili), Povjesni,Galerijski i prirodoslo.... Lagana šetnja obalom lijenog Bosuta do rodne kuće Ivana Kozarca. Ugodno iznenađena,-eni obnovom cijelovite rodne kuće u izvornom obliku u angažmanu osobnih sredstava bez bilo kakve potpore društva uživamo u prikazu osobnog života Ivana Kozarca i njegove obitelji. Lijepo iskustvo za svaku pohvalu,sve se može s ljubavlju i voljom! Malenim trajektom klizimo Bosutom punim alga, pokojom sivom čapljom, labudovima, patkama... Riječna idila, svugdje zeleno svih nijansi, toplo sunce traži hlad kojeg nema na malom trajektu. Riječna ljepota poništava nelagodu sunčane topline i otvorenih usta upijam nesvakidašnji prizor! Divno! Izletište na obali čeka s Čorbancem, kojim smo napunili naše "trbuščiće", Vino, pivo, glas poteče i pjesma leti od usta do usta. Autobusom natrag u hotel "Cibalija". Ni pomisli na umor! Večer na salašu u Mirkovcima! Ponovo veliko ugodno iznenađenje (bar za mene). Stolovi puni slavonskih specijaliteta, sistem- posluži se sam, dok ne donesu redom delicije koje niti probat nemožeš. Toliko obilje hrane i pića, nisam nigdje doživjela. Od svih suhomesnatih svinjskih proizvoda na svaki način, pa preko čorbanaca, fiša, koka,ribe s rašlji na ražnju, kolača....A tek pjesma? 4 tamburaška sastava pjevali i zabavljali nas do jutra. Svitanje nas vraća u hotel.

17/09/2017 Nedjelja

Kratko spavanje i mimohod. Nevjerojatno bogatstvo hrvatskog sela, običaja, predivnih konja i jahača u kasu sliče samim Apolonima sraslim s divnim velikim konjima! Ta slika- mene osobno- je najviše impresionirala! Sam mimohod ljudi u nošnjama, konjskih zaprega 30 zaprega zaredom i 30-ak konjanika ostavlja bez riječi.80 KUD-ova iz Hrvatske i diaspore,pa kandžijaši,kuburaši,mažoretkinje,limena glazba i puno toga još čini Hrvatsku veličanstvenom. Hrvatska u svom bogatstvu naroda,ljudi, običaja, nošnji, raznolikosti u jelu i piću je jedinstvena i naša zemlja ponosa i slave!

 

18/09/2017 Ponedjeljak

Vratili smo se drugim putem preko Doboja, Zenice, Sarajeva,Konjica i šoping u Mostaru! Bilo je lijepo i poučno. Lijepo za oči i ćudnovato za dušu! Toliko osjećaja u 3 dana boravka u sjevernoistočnoj Hrvatskoj u srcu Savonije, Vinkovcima s njegovim Bosutom i divnim ljudima dobre volje i divnih običaja nosimo u srcu i zahvaljujemo se gostoprimstvu Vinkovcima. Obećanje je Doći ćemo opet!

 

Kike