Blidinje (24. - 26.2.2017.)

12:00 polazak sa Pila, svratili u Villu Neretvu uzeti Pava Jerkovića koji nas je tratao sa kavom, kapućinima, rakijicom i freško pečenim priklama. Nastavili prema Humcu gdje smo posjetili samostan i izložbu Majka. Arheološki muzej se renovira pa nismo mogli posjetiti. U Rakitnom pričekali u kafiću Čurdo Splićane. Malo se popričali i nastavili za Hajdučke vrleti. Smjestili se u sobe, neki čak malo i prošetali. Poslije predivne večere Neno Vetma uzeo gitaru u ruke i svi zapjevali a malo i zaplesali. Sutradan nas iznenadio snijeg koji je

pao u izoblju i to onaj pravi pršić. Zbog napadalog snijega nismo mogli prema Divi Grabovčevoj nego smo krenuli prema Bor Risovac, gostionici gdje smo se raspitali što možemo kupiti od zdrave hrane. Krenuli prema ski stazi gdje smo se malo prošetali, razigrali, neke i tombule pravile pa na kuhano vino. Stvarno dobro pa ponovili. Pomalo je snijeg padao, ralice čistile, pripremala se staza za skijaše a neki naši se uputili prema Vrletima pješke. Oko 1 sat vremena zbog poledice. Prva večera nam je bila srnetina na gulaš sa patatama iz Blidinja. Poslije je Albina častila sirom, čvarcima i pancetom. Bilo nas je 25, a hrane za 45. Dakle Neno je namjestio svoj muzički pribor za "one man band". Pristupismo večeri zelenoj menestri a što pričat kakvoj izvrsnoj. Palačinke samo takve pa opet Albina častisir, čvarci. Ekipa se maškarala, Neno u svom elementu pjeva kao da sina ženi, veseljaci plešu, pjevaju. Pridružuje nam se i Albina u pjesmi i plesu pa tako do dugo u bijelu noć. Ujutro doručak po želji, pura,j ogurt, česan, rastopljeno maslo-lučenica, uštipci, kajmak, sir, panceta, jaja...sve domaće. U 10.krećemo prema doma. Kao po običaju Albina i osoblje Vrleti izlaze vani i ispraćaju nas. Ma tko im tako dragima ponovno ne bi došao.

Idemo u Bor Risovac po naručene patate i sir. Krećemo prema Rakitnom iskrcati i otpratiti divne članove iz Splita. Odlučismo se za povratak preko Mostara gdje u Šadrvanu svi se nalazimo na izvrsnom ručku. Pavo Jerković, mada ga boli kralježnica, neumorno zabavlja autobus. Opet nas pozvao na kavu u Villu Neretvu pa doma. Bilo je to jedno vrhunsko druženje u izobilju hrane a i vrhunskih vina.

 

Nada Zanze